28.
Pondelok
Október 2024
Pestujeme Batáty
Otvorený článok! Ale zatiaľ bez zmeny
16.
Marec 2021
02:37
Poznáme ich aj ako sladké zemiaky. Ale so zemiakmi toho veľmi spoločné nemajú. Vonku je síce ešte chladno ale zimné mesiace sú ideálne na predpestovanie priesad. Ako nato? Poďme nato!
14+
Fotogaléria
Zväčšiť písmo textu
Zmenšiť písmo textu
Pre mnohých známa plodina ale to, že nejaký batat existuje som ešte dva roky dozadu netušil. Prezýva sa ľudovo aj ako sladký zemiak. No so zemiakom príbuzný nie je. Batát, je hľuza rastúca v zemi povojníka batátového. Po tepelnej úprave dostáva príjemnú sladkú chuť. Oplatí sa to vyskúšať. Dokonca je vcelku dekoratívna listami. Sú aj odrody, ktoré sú vyslovene pre dekoratívne pestovanie.
 

 

Fáza I: metódy Predpestovania priesad

Vegetačná doba tejto rastliny je vcelku dlhá a než budeme zbierať úrodu, treba si počkať na jesenné mesiace. Zakopať hľuzu do zeme ako v prípade zemiaku, je blbý nápad. A keďže blbé nápady dostávam pravidelne, aj tak som to spravil. Ale už iba z vlastnej zvedavosti. Použil som hľuzu, ktorá začala rašiť neskoro alebo použil pozostatky z naklíčovania. Výhonkom sa nechcelo akosi rásť a ani nepustili toľko korienkov. Zrejme ešte čerpali živiny z hľuzy. 
Aby sme si predpestovali rastlinky, postup nie je tak zložitý. Musíme dať batát naklíčiť a pracujeme s "klíčkami". Začíname pokiaľ možno v zimných mesiacoch. Niekedy v januári - marci. Stačia nám hľuzy kúpené v obchode. Ak nie sú vyslovene BIO alebo z vlastnej úrody, treba myslieť nato, že bývajú ošetrené proti klíčivosti. Začať aspoň v januári je vcelku ideálne.  Z mojej osobnej skúsenosti som hľuzu zakúpenú v obchode nechal lúhovať vo vode aj tri dni a aspoň raz za deň vymenil vodu. Dopestované vlastné hľuzy som dal aspoň na deň ponoriť do vody aby sa trochu nasiakli ale už ju nebolo treba meniť. Po "lúhovaní" vo vode stačilo opláchnuť vlažnou vodou.

 

Pre porovnanie nenaklíčený a naklíčený batát. Oba som mal z poslednej sezóny uschované v chladnej a tmavšej komore. Bol som prekvapený, že nato aká bola hľuza malá, obrašila vcelku kvalitne.


 


Naklíčenie vo vode

Niektorí si už možno skúšali vypestovať avokádo napichnutím na špajdle a ponoriť do vody. Ten postup využijeme aj tu. Hľuzu necháme vcelku alebo ju priečne rozrežeme na dve polovice. Buď si ušetríme napichovanie a dáme ju voľne do nádoby s vodou, no veľmi neodporúčam, pretože pri odlamovaní výhonkov a manipulácií s hľuzou sa možu poškodiť korene. A samozrejme nech majú pre svoj rast priestor. Takže, pokiaľ možno, zapichneme do nej symetricky aspoň 3 špajdle či páradlá. Netreba hlboko. 2 centimetre by mali stačiť. Myslíme nato, aby nám pri položení do nádobky držala stabilitu a pri doliatí vodou bola aspon 1/3 zakrytá. Vodu dolievať podľa potreby, sem tam raz za týždeň ju vymeniť. Odložíme na teplejšie a svetlejšie miesto. Stačí aj okenný parapet. Môžme to celé aj uzavrieť do mikroténového sáčku alebo kde mu vytvoríme "skleníkové" podmienky. Občas vetráme a dávame pozor na prílišnú vlhkosť aby nám náhodou nezačal hniť alebo plesnivieť.
Ak má niekto dilemu aký koniec hľuzy bude ponorený, tak je to principiálne jedno. U batatu, ktorý sme si rozdelili na polovice, dávame rezom do vody.
Teraz sa musíme vybaviť trpezlivosťou. Je dosť pravdepodobné, že hľuzy zakúpené v obchode nám začnú rašiť omnoho neskôr ako tie, ktoré sme si dopestovali. Môže to trvať kľudne aj mesiac. Záleží od podmienok, stavu hľuzy, prostredia....
Možno bude po čase vhodné zakorenenú hľuzu opatrne zasadiť do zeme, nech môže čerpať prípadne živiny a zvýšili tak kvalitu rastliniek. Nie je to nutné. Len občas by som pridal trošičku tekutého hnojiva do vody. 
 
 

Naklíčenie v zemi

Okrem naklíčovania vo vode, hľuzu môžme dať aj naklíčiť zasadením do zeme. Postup je taký istý, len vynecháme napichovanie. Hľuzu dáme naležato alebo svislo, prerezanú reznými časťami. Do vhodnej nádobky alebo kvetináča si dáme zem/substráť, hľuzu položíme na ňu a trošku ju ešte prihrnunemie. Tak isto môžeme prikryť mikroténovým vreckom.
 



 

Fáza II: Odoberanie výhonkov

Výhonky môžeme odlamovať alebo odrezať. Najlepšie čo najbližšie z miesta rašenia.

Ak pôjde všetko ako má, pomaly uvidíme ako nám batat začne rašiť. Niekedy môže najprv pustiť korienky a až potom rašiť alebo naopak. Niektoré výhonky rastú celkom rýchlo a iné zase pomalšie. Keď budú mať dĺžku asi 15cm, možeme ich začať oddelovať. Ak nebudú slabé, točiť sa, držať stabilitu môžeme ich ešte nechať rásť. Najlepšie asi 2-3 týždne začať odoberať výhonky pred plánovaným sadením do zeme aby stihli dobre zakoreniť.
Odoberáme z miesta, z ktorého vyrastajú a to tak, že ich opatrne vylomíme alebo odrežeme od hluzy. Vyberáme pokiaľ možno dlhšie výhonky aby nám vytvorili dosť korienkov. Na stonke kde sa nachádza list, v jeho okolí je veľká pravdepodobnosť, že bude dobre púšťať korienky. Čím bližšie bol výhonok k hľuze tým lepšie. Odstránime listy z miest, ktoré budú vo vode. Dlhšie výhonky môžeme kľudne rozrezať/prestrihnúť a dať zakoreniť aj tie. Jednotlivé časti dáme do vhodnej nádobky s vodou, tak aby približne 10cm boli ponorené. Môžeme to risknúť a dať priamo do zeme. Po čase zakorenia aj tam, ale je to robota a priestor navyše. Takto vidíme stav rastu. A opäť. Teplé, slnečné miesto, meníme/dolievame vodu.
V priebehu týždňa by nám mali jednotlivé rastlinky púšťať korienky. Vo vode ich môžeme nechať až do výsadby alebo nejaký týždeň/dva pred výsadbou ich dáme do kvetináčov so substrátom či zemou. Počkáme na teplejšie počasie kedy nehrozia prízemné mrazy a teploty v noci bývajú aspoň nad 10°-15C. Keby sa náhodou do tej doby priveľmi rozrástli, možeme časť ucvaknúť a dať opäť zakoreniť. Osobne si myslím, čím lepší a väčší korenový systém rastlinka bude mať, tým lepšie.

 
 

Odlomené výhonky. Snažíme sa vyberať dlhšie, asi približne 10-15 centimetrové. Ten menší ešte mohol ostať rásť.

 

Dlhšie, vytiahnutejšie výhonky som skrátil a aby som si rozmnožil viac kusov. Myslíme nato, že lepšie zakoreňujú z okolia kde rastú listy.

 

Odstránime ešte pár lístkov tam kde budú stonky ponorené.

 

Dáme do vody kde nám pustia po čase korene. Stonka, ktorá bola bližšie pri hľuze, zakorení ľahšie ako tá koncová.

 

Vyše týždňa staré, ktoré som dal do vody. Tri naľavo sú priamo z hluzy a dva pravé sú odstrihnuté. Korienky sa tvoria ale pomalšie.





 

Fáza III: Sadenie

Prichádzame k bodu kedy je čas na výsadbu. Sadíme priamo do záhrady alebo aj do väčšej nádoby cca 30litrov+(vačší kýbel...) ale úroda nemusí byť výnosná. Nadzemná časť má ťahavé výhonky, samozrejme záleží na odrode. Niekde som videl neťahavé - "kríčkové". Vyriešime to privazovaním a ťahaním výhonkov k opore alebo ju necháme samovoľne sa ťahať po zemi. Ale keď výhonky prídu do kontaktu so zemou, môžu sa začať zakoreňovať - hlavne z miesta odkiaľ vyrastá list. To je z istej miery nežiadúce. Tam sa môžu začať vytvárať ďaľšie hluzy, ktoré aj tak nemusia do konca sezóny narásť. Energia rastliny sa tak nesústredí na tvorbu hľúz z hlavných koreňov.
 
Požiadavky na zem
Piesčitá, vzdušná a dostatočne vyhnojená zem je základ. Nesmie sa však priveľmi hnojiť dusíkatými hnojivami lebo podporuje rast listov ako hľúz. Stačí kompost zo začiatku zapracovať do pôdy a výrazne sa hnojiť nemusí. Stačí možno raz za dva týždne tekuté hnojivo na plod. Kto chce, môže vysúšať experimentálne pestovať aj v slame.
Sadíme tak, aby mali od seba rozostup aspoň 30cm a do hĺbky podľa vytvorených koreňov. Aspoň aby nejakých 5cm nad najvrchnejším korienkom bola zem. Netreba zase príliš hlboko. Koreňový systém je vcelku rozsiahly.
 
Požiadavky na svetlo
Je to svetlomilná rastlina, takže dávať ju do tieňa jej dobre neurobí ale ani neuškodí ak počas dňa bude mať sem tam nejaký polotieň.
 
 
Požiadavky na vodu
Tu byť treba opatrný na premokrenie. Po zasadení ako skoro každú rastlinu polievať pravidelnejšie aby sa dobre uchytila. Ale netreba to preháňať ani zo začiatku. Nesmie byť prelievaná, lebo by mohla začať vyhnívať. Z osobnej skúsenosti stačilo cez leto poliať navečer alebo aj ráno ak bolo príliš horúco a zem rýchlo vyschla. A to je u nás výrazná piesková zem. Listy síce počas dňa môžu zvädnút ale nič sa im nestane. Takže preschnutia zemi sa netreba zľaknúť, ba je to dokonca žiadúce ale mierna zálievka nezaškodí.




 

Fáza IV: Zber

Po príchode jesene september/október sa pripravujeme na zber. Spoznáme to podľa žltnúcich listov. Zbierame však aj keď hrozia prvé mrazy. Najlepšie za suchého počasia. Zostriháme vrch rastlín a vrhneme sa na vyberanie. Snažíme sa nevyťahovať spolu s rastlinou. Hľuzy sa dokážu lámať. Dáme si prácu, zahráme sa na archeológov a ručne vyberáme hluzy alebo rýľom podobereme a citlivo nadvihneme. Naozaj treba dávať pozor lebo hľuzy môžu byť rôzneho tvaru, hlbšie či ďalej od výhonku a zbytočne by sme si ich mohli poškodiť. Venujme tomu čas.
Umyjeme pod vodou, necháme preschnúť a skladujeme na chladnom a suchšom mieste.





 

Zopár postrehov z prvého pestovania

Pre niektorých to bude možno odstrašujúci pohľad ale pre mňa su to cenné skúsenosti. Podeliť sa o neúspech nie je dôvod na hambu, ale práve naopak. Mnohím to dokáže pomôcť. Koniec koncov, učíme sa na vlastných chybách. V tejto časti by som chcel poukázať na moje prvotné "poloúspechy" s pestovaním. Nakoľko u nás nie je veľmi úrodná pôda, proste som skúšal. Bohužial som nespravil toľko fotodokumentácie, tak čo som našiel pridávam.
 

Prvé skúsenosti s pestovaním. Fotka je asi z polovice mája, čo je dosť neskoro na nakličovanie. No začal som niekedy v marci a klíčenie trvalo minimálne mesiac, nakoľko boli kúpené priamo v obchode. Predtým som ich aj nechal vylúhovať vo vode aj dva dni a pre istotu vymenil vodu.

 

Z jednej rastliny




 

Prvá úroda asi zo 6tich výhonkov. Nič extra ale potešilo. Boli pestované viacmenej v piesku s nie moc dobre rozloženým kompostom.

 

 

Batat z obchodu a moje pokusy. Tieto boli sadené dakedy v lete, tak je pochopiteľné, že nie sú veľké. Ale keby som všetko zasadil včas, myslím, úroda by zrejme aj stála zato. Boli zasadené piesčitej, mierne hlinitej pôde s trochou pridaného kompostu do hniezda pri sadení. Napadlo ma, že keď chcem aby boli hľuzy pekné rovné a mali dosť priestoru, musím aj poriadne prekypriť pôdu. Vyhĺbil som jamu, naspäť zhrabal pôdu motykou a spravil taký vyvýšený kopec. Pri priebežnom raste som so zvedavosti odhraboval pôdu a pozeral ako rastie. Korene ťahali do hĺbky. Určite zopakujem túto metódu aj tento rok.

 

Z minulého roku som si uchoval pár kúskov vo vode. Väčšina neprežila lebo som na ne zabudol. To som ich mal asi do vianoc. Jeden som mal v pivnici v zemi. Presunul som ho do bytu, kde bol pod umelým osvetlením. Začal pekne rásť. Urobil som tú blbosť, že som ho presadil a rozdelil na viac častí, ktoré som si chcel rozmnožiť. Zasadil ich do zeme, uzavrel do zakoreňovača, ktorému som prisvecoval. Začali rásť ale potom ich to asi omrzelo. Jednak Larvy smútiviek si tam našli ubytovňu a asi som ich prepolieval. Prežilo mi len pár kusov a aj tie vyzerajú, že so mnou nechcú mať nič spoločné.





 

ZHRNUTIE a experimenty

  • Nesadíme hľuzu priamo do zeme a nečakáme na úrodu, potreba si predpestovať priesady
  • Zakoreňujeme výhonky aspon 2-3 týždne pred výsadbou
  • Nemajú radi premokrenú zem ale viac tolerujú suchšiu
  • Nemusíme príliš hnojiť a hlavne nie dusíkom, ktorý podporuje rast zelenej časti
  • Experiment: Listy dokážu zakoreniť tiež ale nakoľko to bude výnosné netuším
  • Listy a stonky sú tak isto jedlé, možno ich pripraviť ako špenát
  • Môže sa pestovať aj ako dekoratívna rastlina listom a farbou, hodí sa najmä do previsnutých miest. Fialové odrody sú obvzlášť dekoratívne
  • Pri dobrej starostlivosti dokážeme si uchovať výhonky a prezimovať. Zakorenený výhonok som dal do kvetináča, dal do pivnice do okna kde býva asi 10°C. Cez zimu som ho "nešokovou" terapiou aklimatizoval a nechal rásť. Priebežne môžeme výhonky strihať a dávať zakoreňovať avšak mne sa veľmi ďaleko zájsť nepodarilo, nakoľko po zasadení sa im síce začalo dariť ale potom nastal zlom. Asi prepolievané a napadnuté larvami smútiviek.


Priebežne budem dopľňať nové poznatky, fotografie a hlavne ako sa im tento rok bude dariť až do zberu.
Máš skúsenosti s pestovaním batatov, s ktorými sa chceš podeliť? Kľudne píš do komentáru :)


 
Pridať komentár k článku
Prosím, rešpektuj pravidlá slušného správania. V opačnom prípade komentár bude zmazaný a zablokovaný prístup na stránku.
9 + 9 =
Nebol pridaný žiadny komentár :(
Cookie na stránke
Stránka pre svoje fungovanie používa súbory Cookie, ktoré sú potrebné na správny beh. Nezbierajú sa však žiadne tvoje osobné údaje ani štatistiky, ktoré by mohli byť zneužité. Používaním stránky dávaš automaticky súhlas pre ich používanie.
Novinky e-mailom
Na tejto funkcii sa pracuje. Bude prístupné neskôr!
Nechceš aby ti unikli nové udalosti ako Novinky, články a fotografie? Stačí zadať e-mailovú adresu, na ktorú ti zašlem potvrdzovací e-mail, že si skutočne želáš zasielať novinky a si to ty. Odber je možné kedykoľvek zrušiť kliknutím v e-maile na odkaz.
Copyright © 2018 - 2021. Autor stránky, designu a obsahu: Martin Šimek.
Zdielanie obsahu je povolené. Avšak kopírovanie, upravovanie a rozširovanie obsahu (hlavne fotografií, médií) len s mojím súhlasom.