16.
Štvrtok
September 2021
Pestujeme Hruškovec z Avokáda
Otvorený článok! Ale zatiaľ bez zmeny
20.
Marec 2021
14:46
Mnohí z vás sa isto dostali k ovociu známe ako avokádo. I keď by som to skôr prirovnal k zelenine ale súdiť nebudem, tak isto ako rajčiaky, ktoré sú ovocím. Prečo si však nespraviť radosť z netradičnej izbovky? Ukážem spôsoby, ktorými si môžeme stromček vypestovať a ako sa oň starať.
16+
Fotogaléria
Zväčšiť písmo textu
Zmenšiť písmo textu
Prvotné zoznámenie s avokádom nebolo pre mňa jednoduché.  Veľmi ospevované a uznávané. Bez nejakých opletačiek som ho ošúpal, nakrájal a nachystal sa ho jesť ako ovocie. Moment po ochutnávke bol sklamaním. Očakávanie po sladkej a lahodnej chuti vystriedalo znechutenie. Ako keby som jedol maslo s múkou. Od tej doby som ho v obchode obchádzal kilometrovým oblúkom. Pravda, vtedy som mal vcelku špatnú životosprávu kvôli práci. Po roku keď sa všetko ustálilo, dostalo avokádo u mňa znovu šancu. V prvom rade ja blb ho jedol hneď samotné ale ako trošku osolené, okorenené na pečive alebo ako pomazánka je vskutku skvelé. Od tej doby si neviem predstaviť, žeby som ho chvíľu nemal.
Preto ak váhaš na ochutnávkou alebo s ním nemáš tiež dobré skúsenosti, zaslúži si šancu. Je hlavne zdravé, obsahuje dobrý cholesterol a výborná náhrada namiesto masla ako nátierky. Spôsob príprav je samozrejme neúrekom. Ak sa teda chystáš spracovať avokádo, určite nevyhadzuj jadro ale vypestuj si peknú izbovku. V ďalších krokoch objasním ako toho docielime.



 

Fáza I: Vybratie a Príprava jadra

Budeme potrebovať pochopiteľne avokádo. Častokrát sa rieši otázka vyzretosti. Poznáme to podľa mäkkosti. Ak citlivo stlačíme a javí pocit tvrdosti, neznamé, že je nedozreté. Stačí ho nechať pár dní pri izbovej teplote a rýchlo zmäkne. V prípade, že sa celkom ľahko stláča, je vhodné na spracovanie. Dá sa spracovať aj tvrdšie, záleží čo z neho chceme. Neoplatí sa ho nechať stáť lebo sa pomaly začne znehodnocovať. Len prosím, v obchode s citom, lebo keby ho stláčal každý, spraví sa z neho pomázanka už tam. Jednoducho si zober a nerieš. Tvrdšie ti pre zmenu v chladnejšom prostredí dlhšie vydrží a podľa potreby vyložíš do tepla a postupne po dňoch bude mäkknúť. Šupka aj jadro idú preč veľmi ľahko.  

 
Rozrezanie avokáda
Avokádo režeme pozdĺžne. Možeš aj priečne ak máš tendenciu si veci komplikovať.
 

Asi 1 mesiac po vyrašení a rozrezané avokádo




 
Vybratie jadra
Vybratie ide vcelku jednoducho. Len pozor aby sme ho nenaháňali po kuchyni, lebo je mazľavé a občas sa mrška prešmykuje. Šup pod vodu s ním!
 

Umyté jadro od zvyškov.




 
Očistenie jadra
Tento krok je v celku dôležitý. Vyhneme sa tak prípadnemu plesniveniu a urýchlime klíčenie. Najlepšie hneď po vybratí kedy je čerstvé, umyjem pod tečúcou vlažnou vodou, lebo je vcelku mazlavé. Naštipnem kúsok na tupšom konci tak, aby sa dala šupka dávať dole bez zbytočného škrabania. Práve tečúca a vlažná voda mi v tom pomáha. Stalo sa zatial raz kedy odlupovanie bolo viacmenej násilné krabanie. Ale to nevadí, aj keď bude mať ryhy. Nepoškodíme si ho. Po ošúpaní ešte trošku umyjeme a nasledujú spôsoby naklíčenia.
Šupku nemusíme dávať dole ale voda sa tak ľahko nedostane k jadru a predĺžime si klíčenie.
 

"Tupšia" strana odkiaľ bude rašiť korienok. Vidno aj čiaru, ktorá delí jadro na dve polovice, čo sú v podstate klíčne listy.







 

fáza II: Metódy naklíčovania

Kedže ja rád experimentujem, ukážem metódy klíčenia avokáda, s ktorými mám skúsenosti
  • Obalenie jadra do papierovej obrúsky
  • Naklíčenie vo vode (čiastočné alebo celé)
  • Zasadenie do substrátu / piesku
 
 
Naklíčenie v papierovej obrúske
Tento spôsob klíčenia sa mi zdal asi najlepší, najrýchlejší, najpraktickejší a úspornejší na miesto. Možno som vychytal dobré kusy ale o tom pochybujem, nakoľko mám predpripravených niekoľko kusov pri rôznych metódach a výrazne rýchly progres som nezaznamenal. Klíčenie nastalo asi v priebehu dvoch týždňov kedy puklo jadro a pomaly začal vykúkať korienok.
Budeme k tomu potrebovať papierovú obrúsku, plastové vrecko alebo nejakú uzatváratelnú nádobku. V prvom rade si jadro zabalím do obrúsky. Celé to vložím buď do plastového vrecka alebo nejakého kelímku. Navlhčím tak aby obrúsok bol premokrený a nielen navlhčený. Celé to uzavrem a odložím na teplé miesto. Osobne som to položil na poličku, pod ktorou boli LED-ky, tie tvorili prebytočné teplo. Snažil som sa využiť prebytkové teplo v prospech. Chladom si nepomôžeme. Sledujeme či sa výrazne nemení farba obrúsky, nepáchne. Pravidelne prezeráme a potom už stačí sem, tam pridať trošku vody aby bol obrúsok vlhký. Aspoň minimálne 1x som menil obrúsku za novú, prípadne jadro umyl pod vlažnou vodou. Neskôr, keď jadro pukne, citlivo odbaľujeme kvôli korienku. Akonáhle začal vyrastať korienok, bol vhodný čas ho zasadiť. Alebo ho ešte nechať naklíčovať, či dať do trochy vody.
 

Klíčenie v obrúske. Trvalo to asi 3 týždne



 
Naklíčenie vo vode čiastočným ponorením
Táto metóda je najznámejšia pri predpestovaní. Pretože je v celku jednoduchá a rýchla. Jadro "má" dva konce. Jeden je špicatejší a druhý tupší. Pri okrúhlom je to ten tupší. Samozrejme ak nemáme nejaký hybrid, u ktorého sa to nedá rozoznať. Z tupšieho konca vyrastá korienok. Takže ten pôjde do vody. Pozdĺž jadra po obvode by mala byť vidieť "čiara", ktorá značí budúce delenie a pukanie. Sú to aj rozdelené "klíčne listy".
Zoberieme asi 3 špáradlá, pozapichujeme šikmo po obvode, tak aby mali medzi sebou symetrický rozostup. Napichovať kolmo a bližšie k "tupému" koncu nie je prakticky veľmi vhodné. Lepšie napichovať so sklonom aby špáradlá smerovali bližšie k špicatému koncu. Jednak bude mať lepší styk s vodou a zvýšime stabilitu.
Pri zapichovaní dávame pozor na dve veci. Nezapichovať príliž hlboko. Taký centimeter bohate stačí. Mohlo by sa stať, že si prepichneme obe polovice klíčných listov a zhoršíme otváranie jadra. To by bolo potreba celkom brutálne násilie. A druhá vec, nezapichujeme do "čiary" - medzi klíčne listy.
Takto našpáradlované jadro, už stačí dať len do vody. K tomu si vyberieme vhodnú nádobku. Pohárik, kelímok, odrezaný spodok flašky, váza...Čokolvek nás napadne. Hlavne tak, že keď jadro položíme do otvoru nádoby aby nám na nej držalo a bolo zo začiatku z polovice ponorené vo vode. Prípadne sa jadro nemusí ani napichovať, ak nádoba, kde bude umiestnené, bude držať vlastným tvarom a hrdlom nádobky. Alebo ho jednoducho dáme na spodok nádobky a podlemeje vodou. Treba však dávať pozor pri klíčení, kedy pri vyrastajúcom korienku bude sa jadro nadvihovať a meniť stabilitu. Pri napuknutí jadra už neuvažujme o napichovaní, nakoľko si može poškodiť klíčiacu rastlinku. 
Vodu pravidelne meníme, možno najlepšie každý druhý deň. Akonáhle sa nám začína jadro otvárať, vodu znižujeme z polovice na približne jednu tretinu. Výmena vody by potom mala byť intenzívnejšia. Veľa ľudí necháva vytvoriť dlhý korienok. To si myslím, že je zbytočnosť a nie príliš vhodné riešenie. Rastlina dokáže vytvoriť v celku veľký koreň a rásť jak divá. To preto, že čerpá živiny z jadra. Nie je preto vhodné ju nechávat dlho vo vode. Ja sadím, keď je korienok asi 2-3 cm dlhý. Jednak sa zníži riziko poškodenia korienku/ov a v druhom rade si rastlina vytvára svoj priestor už v substráte.
Keďže ja som zase výnimkou, príliš vodu nemením, len dolievam. V extrémnych prípadoch ak pozabudnem, voda môže začať zapáchať, prípadne začne meniť farbu, zelenať( tvoria sa riasy ). To naozaj je najvyšší čas vymeniť. Vyumývať nádobu, veľmi opatrne aj jadro, ak ešte nie je výrazne naklíčené. Ale? Nestalo sa, žeby mi uhynula. 

Šikmo zapichnuté po obvode, pokiaľ možno viac bližšie ku špicatejšiemu vrchu. Dávame pozor na "štrbinu", ktorá značí budúce "delenie" jadra.


 

Z polovice ponorené vo vode






naklíčenie vo vode úplným ponorením
Niekedy nemožno prekonať lenivosť a tak si treba urýchliť prácu. Každé jadro napichovať a dávať zvlášť do nádobky je už celkom zaberák miesta. Spravím rýchly proces. Napr. do rozrezanej PET flaše nalejem vodu a tam hádžem jadrá. Zo začiatku som to robil, že boli durch ponorené ako nakladačky. Lenže som sa pozabudol, nevymenil dlhšie vodu a začali sa podaktoré kaziť. Áno, je to trochu riskantnejšia metóda. Boli tam aj také, ktoré sa začali otvárať. Vyhodil som na prvý pohľad "pokazené", farebne nepekné - hnedé. Vodu som teraz nalial, len tak aby na spodku flaše bola voda do 1/3 jadra. Čo mi ostali ešte neotvorené som dal úplne naspodok, mierne otvorené na ne a tie, ktoré sa chystali vyhnať korienok navrch. Celé zatesnil potavinárskou fóliou. Vodu vymeniam asi 1x, 2x do týždňa a nie je poznať žeby sa nejaké "kazilo". Nazval by som to taký všetko v jednom. Len tie, ktorým už vidno korienok radšej už hneď presadím do klasického substrátu. Nebudem to trápiť nejakým dalším namáčaním. Preto ak máš veľa jadier môžeš to vyskúšať aj takto a je ti jedno ak ti nejaké "uhynú".
Keby sme uvažovali nad jedným jadrom, kľudne ho môžeme tiež celé ponoriť do vody. Akonáhle sa začne otvárať, dať vody do 1/3 jadra a položiť späť až kým nevyženie korienok. Možno prikryť aj fóliou. Jadro sa snažím postaviť na koniec odkiaľ pôjde korienok do vody. Ak je nestabilné a prostestuje, jednoducho ho položím a nech si žije.

"Nakladačky". Tie najhnedšie si ešte pamätajú dobu čo som na ne zabudol a boli ponorené úplne vo vode bez dlhšej výmeny. Ale žijú.



 


Zasadiť jadro do substrátu
Zrejme miluješ extrém. Toto je asi ten najrýchlejší, najúspornejší  a zrejme aj prirodzený spôsob. Priznám sa, toto som nerobil. Rád sa dívam na celý proces klíčenia a až príde jeho čas, vtedy ide do zeme. Voľba je na tebe ale bol by som trošku skeptickejší, nakoľko predsa v tej zemi žijú rôzne mikropotvorky, horšie sa sleduje vlhkosť substrátu... atď.


 

Fáza III: Zasadanie naklíčeného jadra do zeme

Podaktorí majú tendenciu si nechať stromček vo vode keď ma poriadne korene a niekoľko listov. Žije zo živín z jadra tak jej voda stačí ale dokedy? Vo vode nemôže byť večne. Najlepší čas na zasadenie je po naklíčení, nech sa zbytočne netrápi. Dobre sa s jadrom manipuluje a znížime riziko poškodenia koreňov. Používam klasický substrát pre izbovky s pridaným pieskom alebo štrkom. Niekto môže použiť aj perlit. Do substrátu ho pridávam aby ľahšie vsakovala a odtekala voda. Na spodok kvetináča prípadne drenáž, komu veľmi často uteká ruka pri polievaní. Avokádo ma rádo vlhkú zem ale premokrená by sa mu asi nepáčila.
Teraz už stačí sledovať ako rastie. Zo začiatku to netreba preháňať s priamym slnečným žiarením(cez leto), mladé lístky by sa mohli spáliť. Cez zimu mi začali konce schnúť kvoli radiátoru a suchému vzduchu. Rosenie listov tiež nie je zlý nápad. Ale akonáhle začala rásť, ďalšie listy už sú v poriadku a radiátor jej nevadil. Na parapete sa jej darí celkom pekne a behom jedného mesiaca dokáže pekne vyrásť. Cez leto určite sa oplatí ju nechať vonku.
Podľa možností, aspoň raz do roka skúsiť presadiť, vymeniť zem a pravidelne hnojiť. 2x do týždna by mohlo stačiť.


Vhodné na zasadenie. Prvé zľava - pamätá si ma ešte z doby odporu k avokádu a než vyklíčilo prešli asi 3 mesiace. V strede - minimálne mesačné a už aj s výhonkom a napravo je pár týždňové.



Finálna verzia - zasadenie do substrátu.





 

Slovo záverom

Priebežne sa budem snažiť dopĺňať poznatky a fotografie za behu. Nechávam článok otvorený a v prípade otázok, využi komentáre nižšie alebo využi sociálne siete - najlepšie FB :)
 
Pridať komentár k článku
Prosím, rešpektuj pravidlá slušného správania. V opačnom prípade komentár bude zmazaný a zablokovaný prístup na stránku.
4 + 2 =
Nebol pridaný žiadny komentár :(
Cookie na stránke
Stránka pre svoje fungovanie používa súbory Cookie, ktoré sú potrebné na správny beh. Nezbierajú sa však žiadne tvoje osobné údaje ani štatistiky, ktoré by mohli byť zneužité. Používaním stránky dávaš automaticky súhlas pre ich používanie.
Novinky e-mailom
Na tejto funkcii sa pracuje. Bude prístupné neskôr!
Nechceš aby ti unikli nové udalosti ako Novinky, články a fotografie? Stačí zadať e-mailovú adresu, na ktorú ti zašlem potvrdzovací e-mail, že si skutočne želáš zasielať novinky a si to ty. Odber je možné kedykoľvek zrušiť kliknutím v e-maile na odkaz.
Copyright © 2018 - 2021. Autor stránky, designu a obsahu: Martin Šimek.
Zdielanie obsahu je povolené. Avšak kopírovanie, upravovanie a rozširovanie obsahu (hlavne fotografií, médií) len s mojím súhlasom.